Wat eten olifanten

Wat eet een olifant

Olifanten eten veel, heel veel

Olifanten zijn grote dieren en moeten dus veel eten. Dagelijks schrokt een olifant wel ongeveer 150 tot 170 kg voedsel naar binnen. Om alles weg te spoelen drink een volwassen olifant dagelijks zo'n 190 liter water, dat is ongeveer een badkuip per dag! Olifanten spenderen het grootste gedeelte van hun dag, zo'n 80%, aan het eten van voedsel. Olifanten zijn herbivoren, dit betekent dat ze geen vlees eten maar uitsluitend groen voedsel eten zoals gras en sla. Het voedselpatroon van wilde olifanten is vrij gevarieerd: gras, sla, bladeren, planten, fruit, takjes, wortels en boomschors zijn veel gegeten maaltijden.Olifanten in gevangenschap, zoals bijvoorbeeld in dierentuin, eten een nog veel gevarieerder scala aan voedsel. Olifanten zijn natuurlijk bekend van het eten van pinda's maar ze vinden ook tomaten, komkommer, sla, bananen, appels en peren hartstikke lekker.

Wat eet een olifant

Het vinden van voedsel

Olifanten zijn heel creatief en kunnen op allerlei plaatsen voedsel vinden. Door hun grote hoogte kunnen ze gemakkelijk alles overzien en vanaf een hoog punt naar beneden kijken. De hoogte komt ook weer goed van pas voor het eten van blaadjes en vruchten van hoge bomen. Als de vruchten vast blijven zitten in de boom gebruikt de olifant zijn slurf om aan de tak te schudden, op deze manier komt er allerlei voedsel naar beneden vallen. Soms zie je olifanten ook wel eens met hun slurf aarde eten. In de aarde zitten allerlei zouten en mineralen die gezond zijn voor de olifant. In bepaalde gebieden in India en Uganda hebben olifanten hele stukken grond omgewoeld op zoek naar zouten en mineralen. Veel mensen zien dit als vernieling van het landschap echter zijn de olifanten meestal na een aantal maanden weer vertrokken naar een nieuw gebied en heeft de natuur de tijd om zich te herstellen.Kleine baby olifantjes drinken melk bij hun moeder (koe), dit duurt totdat ze ongeveer 4 jaar oud zijn. De moeder olifant moet veel eten om melk te produceren, tijdens het eten passen de andere vrouwtjes olifanten binnen de kudde op het kleine olifantje en heeft de moeder olifant de tijd om veel te eten.

Naarmate een olifant ouder wordt, worden ook de tanden van de olifant slechter. Hierdoor is het eigenlijk niet meer mogelijk om goed te kunnen eten. De meeste olifanten in het wild sterven dan ook door verhongering. Als een olifant overleden is is dat goed te zien in de rest van de kudde.
Gesponsorde links