De slagtanden van de olifant

De slagtanden van de olifant Olifanten zijn niet de enige dieren op aarde met slagtanden. Er zijn tal van andere dieren die ook beschikken over de grote ivoren uitsteeksels zoals de walrus, de narwal of het nijlpaard. Lang niet alle soorten olifanten hebben slagtanden, bij de Aziatische olifant hebben de mannetjes olifanten kleine slagtanden en de vrouwtje soms helemaal niet. Bij de Afrikaanse olifant zijn de slagtanden bij beide geslachten goed zichtbaar.Wat is een slagtand?

Slagtanden zijn eigenlijk verlengde snijtanden en verschillen niet zo veel met de andere tanden. Dit betekent dat een olifant wel degelijk gevoel in zijn slagtanden heeft, er zit immers een zenuw in. Het stuk van de slagtand dat aan de buitenkant zichtbaar is is eigenlijk maar tweederde van de gehele slagtand, de rest van de slagtand zit in het hoofd van de olifant. In principe blijft de slagtand het gehele leven van de olifant doorgroeien, dit betekent dat de slagtanden wel een lengte van 3 meter en een gewicht van 40 kilogram kunnen bereiken. Bij oude olifanten zijn de slagtanden dan ook goed zichtbaar. Als de slagtanden worden afgezaagt groeien deze niet opnieuw aan, de gewone tanden van de olifant worden wel steeds hernieuwd. Omdat de olifant een heel taai dieet heeft (bijvoorbeeld boomschors) is dit wel nodig ook.De slagtanden van de olifant

Waarvoor gebruiken olifanten hun slagtanden?

De olifant gebruikt zijn of haar slagtanden voor een groot aantal verschillende taken. Allereerst worden de slagtanden gebruikt als wapen en schild om vijanden, zoals tijgers en andere olifanten, mee af te weren en aan te vallen. Ook hebben de slagtanden een beschermingsfunctie ten aanzien van de slurf. Verder worden de slagtanden gebruikt voor het graven naar water, zout, wortels en mineralen, het markeren van bomen, het verwijderen van boomschors en het banen van een pad door dichte begroeiing.

Net als mensen kunnen olifanten links of rechts zijn. Bij mensen heet dit bijvoorbeeld rechtshandigheid, bij olifanten zou je dit rechtstandigheid kunnen noemen. Welke slagtand de olifant prefereert is meestal goed te zien, de meest gebruikte slagtand is vaak wat meer versleten en daardoor korter dan de slagtand aan de andere kant.Slagtanden van de olifant en ivoor

De slagtanden zijn een gewild object voor de mens vandaar dat stropers regelmatig hele kuddes olifanten vermoorden enkel voor de slagtanden. Het ivoor van de slagtanden wordt voor allerlei doeleinden gemaakt zoals het maken van pianotoetsen, biljard ballen, beeldjes en nog veel meer. Het stropen heeft veel effect op de olifantenpopulatie, verschillende soorten olifanten zijn al geclassificeerd onder de noemder 'bedreigde diersoort'. Voor meer informatie over het stropen van olifanten en de handel in ivoor ga je naar de pagina STROPERS.
Gesponsorde links