Anatomie van de olifant

In dit artikel lees je meer over de anatomie van de olifant. We gaan op elk lichaamsdeel van de olifant slechts vrij globaal in, als je meer wilt weten over een bepaald lichaamsdeel van de olifant kan je links in het menu een ander artikel lezen.

De olifant is groot

Olifanten zijn in meerdere opzichten unieke dieren, allereerst valt natuurlijk hun enorme grootte je meteen op, je zal een olifant niet zo snel verwarren met een ander dier. De anatomie van de olifant is op een dusdanige wijze ontwikkeld dat ze goed kunnen overleven in hun natuurlijke habitat. We kennen natuurlijk allemaal wel de slurf van de olifant. De slurf kan gezien worden als misschien wel een van de belangrijkste onderdelen van het lichaam van de olifant. Aan het uiteinde van de slurf zitten uitsteeksels, een soort vingertjes. Het aantal vingertjes verschilt per soort olifant (de Afrikaanse olifant en de Aziatische olifant). Het vingertje kan gebruikt worden om dingen op te pakken.



De slurf van de olifant is bijna net zo groot als hijzelf

De slurf van de olifant is heel gespierd

In de slurf zijn meer dan 40.000 spieren aanwezig. Door dit enorm grote aantal spieren is de slurf heel beweeglijk en flexibel en kan de olifant zijn slurf voor een groot aantal verschillende dingen gebruiken. De slurf is ook ontzettend sterk, hij kan gebruikt worden om gehele boomstronken uit de grond te trekken. De slurf wordt ook gebruikt als communicatiemiddel en om te ruiken. De tanden van de olifant zijn vrij scherp, hierdoor kunnen ze van verschillende planten blaadjes afscheuren en opeten door goed te kauwen.

Grotere slagtanden bij mannetjes

De olifant heeft natuurlijk ook slagtanden, ook deze zijn vrij uniek, niet ieder dier heeft ze en de dieren die ze wel hebben zijn vaak kleiner dan die van de olifant. De slagtanden horen eigenlijk bij het gebit van de olifant en groeien zelfs door als de olifant al volwassen is. De lengte van de slagtanden geeft een goede weergave van de leeftijd van de olifant, een hele oude olifant heeft soms enorm lange slagtanden. Helaas worden veel olifanten afgeschoten door stropers omdat de slagtanden in sommige landen heel veel waard zijn. De slagtanden zijn een handig hulpmiddel voor olifant om te graven naar water of om boomschors te verwijderen. De olifant gebruikt dan zijn slagtanden als een soort kaasschaaf, hij schaaft dan zo de schors van de boom, daarna kan hij de pulp eronder opeten. Beide geslachten hebben slagtanden, alleen zijn de slagtanden van de mannetjes olifant groter dan die van de vrouwtjes olifant. Ook kan je wel eens verschil zien in lengte tussen de rechter en de linker slagtand. Vaak hebben olifanten, net als mensen, een favoriete kant. Een olifant kan dus rechts zijn, dan is meestal zijn rechter slagtand wat korter omdat hij deze vaker gebruikt.



Bij een groot dier hoort een groot gebit

Olifanten hebben ongeveer 24 tanden in hun mond maar ze gebruiken er eigenlijk maar twee tot drie tegelijkertijd. Hierdoor slijten hun tanden niet gelijkmatig af. De tanden wisselen af en groeien aan de achterkant van de mond, gelijkmatig verschuiven ze naar voren waar ze anderen tanden vervangen. Wanneer een olifant ouder wordt worden geen nieuwe tanden meer aangemaakt, de olifant kan dan enkel proberen te overleven met de tanden die hij of zij nog wel heeft. Wanneer uiteindelijk deze laatste tanden helemaal afgesleten zijn heeft de olifant geen tanden meer in zijn mond en kan hij niet meer eten, veel olifanten verhongeren op deze manier.

De olifant is een dikhuid

De huid van de olifant is ontzettend dik, hierdoor heeft de oilfant als het ware een soort beschermingsjas aan. In de huid zitten veel groeven en ook bevinden zich er ontzettend veel kleine haartjes, hierdoor wordt bijvoorbeeld zand en modder vastgehouden. De huid is wel erg gevoelig voor zonlicht, daarom spuiten veel olifanten met hun slurf modder op hun huid, dit is een soort van zonnebrand voor olifant.

De olifant is meer een marathonloper

De poten van de olifant hebben ook een functie, ze zorgen ervoor dat de olifant genoeg grip heeft met de grond. Door de vorm en het gewicht kunnen olifanten niet heel hard rennen (althans, dit is relatief, ze kunnen niet zo hard rennen als een leeuw maar kunnen toch behoorlijke snelheden behalen). Olifanten zijn geen sprinters maar meer marathonlopers, ze kunnen urenlang achter elkaar lopen. De oren van de olifant hebben naast horen ook nog een belangrijke functie: de olifant koel houden. De olifant gebruikt zijn oren als een soort airconditioner, hij wappert ze heen en weer. De huid op de oren is vrij dun en er zijn ontzettend veel bloedvaatjes aanwezig. Door het wapperen koelt het bloed in de oren af en stroomt het koele bloed door de rest van het lichaam van de olifant, hierdoor houdt de olifant zijn lichaamstemperatuur op peil.



Het enorme hoofd van de olifant

Een olifantenbrein vergeet nooit iets

De hersenen van de olifant wegen ongeveer vijf kilogram, volgens diverse wetenschappers is meer dan 30% van het brein al ontwikkeld wanneer de olifant geboren wordt. Voor de rest ontwikkeld het brein zich op een ongeveer gelijke wijze als dat van de mens. Het feit dat olifanten snel nieuwe dingen kunnen leren blijft tot op de dag van vandaag nog steeds een groot raadsel, al zijn er al wel diverse wetenschappers die denken hier een verklaring voor te hebben.

Zoals je hebt kunnen lezen in dit artikel is de olifant op een heel groot aantal wijzen een ontzettend uniek dier. Het is dan ook niet zo gek dat veel onderzoekers nog steeds ontzettend geintrigeerd zijn door de olifant en de leefomgeving. Alhoewel sommige lichaamsdelen van de olifant wat vreemd zijn (bijvoorbeeld de gekke slurf en de grote oren) hebben ze toch allemaal een duidelijke functie.
Gesponsorde links