De oren van de olifant

Verschillende oren bij verschillende olifanten

Naast de slurf, de slagtanden en natuurlijk de enorme omvang van de olifant zijn ook de oren van het dier erg karakteristiek. Ook hier kunnen we een onderscheid maken tussen de Aziatische olifant en de Afrikaanse olifant. De oren van de Aziatische olifant zijn namelijk aanzienlijk kleiner dan die van zijn Afrikaanse soortgenoot. Als je goed kijkt zie je dat de de oren van de Aziatische olifant een beetje lijken op de vorm van het land India, de oren van de Afrikaanse olifant lijken erg op het continent Afrika, dat is toevallig!De oren van de olifant

Functies van de olifant oren

Maar het feit dat de oren van de Afrikaanse olifant groter zijn dan die van de Aziatische olifant is eigenlijk helemaal niet zo toevallig, maar heel logisch te verklaren. Olifanten gebruiken hun oren voor allerlei dingen, in de eerste plaats natuurlijk om te kunnen horen. Olifanten hebben een heel goed gehoor, ze kunnen geluiden opvangen van wel kilometers verderop. Ook kunnen ze geluiden horen die wij niet horen omdat deze geluiden voor het menselijk oor een te lage frequentie hebben. De tweede functie van de oren is om de olifant verkoeling te bieden. In de oren van de olifant zitten ontzettend veel bloedvaten, door deze bloedvaten stroomt het bloed van olifant. Als de olifant het warm heeft klappert hij met zijn oren, hierdoor komt er steeds weer koude lucht langs zijn oren en koelt het bloed langzaam af. Het bloed kan wel met 12 graden Celsius afnemen! Dit koudere bloed stroomt vervolgens door de rest van de bloedvaten en verkoelt op deze manier de olifant.De oren van de olifant

Oren om de olifant mee te koelen

De Afrikaanse olifant komt, zoals je hebt kunnen lezen in soorten olifanten, veel voor in warme gebieden met weinig beschutting, daarom is het handig dat deze soort olifanten grotere oren hebben. Hoe groter de oren, hoe meer bloedvaten en hoe meer vloedvaten, des te meer verkoeling voor de olifant. De Aziatische olifant komt vaker voor in bosrijke gebieden, hierdoor wordt een groot deel van de warme zon tegengehouden door een dichte begroeiing van bomen en struiken. De Aziatische olifant heeft dus niet zulke enorme oren nodig om zijn lichaam koel te houden.

Emoties uiten doet een olifant met zijn oren

Een derde functie die de oren hebben is om emoties te uiten. Als een olifant boos is of wilt dreigen dan spreid hij zijn oren, net zoals een pauw zijn veren spreid. Hierdoor lijkt de olifant groter en imposanter en hoopt hij zijn tegenstander schrik aan te jagen.

Een olifant herkennen aan zijn oren

De laatste functie die de oren hebben is als herkenningsteken. Alle olifantenoren zijn uniek, net zoals de palm van een mensenhand. Door de grote verscheidenheid aan gleufjes, littekentjes, groeven en lijnen kunnen verzorgers in de dierentuin of rangers in een wildlife park de verschillende olifanten goed uit elkaar houden.

Gesponsorde links